Din ce în ce mai mulţi utilizatori casnici de Internet folosesc reţele Wi-Fi la care pot conecta multe dispozitive şi care sunt supuse riscului, potrivit unui studiu realizat de Bitdefender.
Majoritatea incidentelor de securitate sunt cauzate de lipsa parolei pentru conectarea la reţeaua wireless sau folosirea unor algoritmi de securitate ineficienţi, precum WEP.
Dar securitatea reţelei locale nu se rezumă la protejarea accesului în reţea prin intermediul tehnologiei wireless. Un număr semnificativ de atacuri au loc de la distanţă prin exploatarea unor vulnerabilităţi ale firmware-ului routerelor pentru reţele personale sau prin brute-forcing.
Astfel, specialiştii de la Bitdefender au realizat un set de cinci sfaturi pe are le poţi urma ca să îţi securizezi reţeaua wi-fi.
1. Schimbaţi imediat parola şi numele de utilizator cu care se livrează routerul.
Majoritatea routerelor sunt configurate să funcţioneze imediat ce acestea sunt scoase din cutie şi conectate la reţeaua de tensiune. Aceste echipamente vin cu un nume de utilizator şi parolă implicite pentru fiecare brand în parte, deci oricine ştie producătorul routerului poate încerca să se conecteze la interfaţa de gestionare de la distanţă folosind datele de autentificare implicite oferite direct de producătorul routerului.
2. Dezactivaţi imediat opţiunea de gestionare a routerului de la distanţă.
Majoritatea routerelor au o opţiune de gestionare de la distanţă. E suficient ca un atacator să vă ştie IP-ul public pentru a apela interfaţa de administrare de la distanţă din browser. Dacă această opţiune e activată implicit, atacatorul va putea afla marca şi modelul routerului şi va şti ce tip de exploit să ruleze pentru a evita mecanismele de autentificare sau a modifica direct configuraţia routerului.
3. Asiguraţi-vă că rulaţi ultima versiune de firmware.
Spre deosebi