Comisia Europeana a aprobat o investitie de 54 de milioane de euro in cadrul Fondului de Coeziune pentru un proiect de prevenire a inundatiilor in Romania si pentru dezvoltarea unui sistem de combatere a efectelor acestora, cum ar fi poluarea. Proiectul presupune modernizarea echipamentelor de prevenire a inundatiilor si riscurilor asociate, reducerea efectelor inundatiilor, inclusiv a poluarii, optimizarea securitatii si eficientei infrastructurii deja existente si a capacitatii Administratiei Nationale "Apele Romane" de a reactiona in mod adecvat in cazul unei inundatii, precizeaza un comunicat de presa transmis vineri de Comisia Europeana.
Imbunatatirea echipamentelor de masura si monitorizare este de asemenea prevazuta, inclusiv echiparea statiilor de pompare cu echipamente si programe IT, precum si crearea unor centre de coordonare si reactie rapida in cazul inundatiilor. Proiectul va contribui la cresterea securitatii si eficientei infrastructurii deja existente de gestiune a apelor, sporind astfel calitatea vietii cetatenilor romani, in special a celor 1,5 miloane de locuitori care traiesc in zonele cele mai expuse riscului de inundatii.
"Acesta este un exemplu concret pentru modul in care investitiile regionale contribuie la imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor romani. Cresterea nivelului de securitate va aduce si beneficii economice, pentru ca intreprinderile si potentialii investitori vor sti ca sunt mai bine protejati impotriva pagubelor produse de inundatii", a spus Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala.
Finantarea este realizata prin programul "Mediu" din cadrul politicii regionale a Uniunii Europene. Investitia totala in acest proiect este de 63 milioane de euro, din care finantarea acordata de UE se ridica la 54 milioane de euro. in urma implementarii proiectului se vor crea si mentine 50