Domnitorul Ion Vodă cel Cumplit a rămas în legendă, din cauza sfârşitului său tragic şi datorită faimei pe care a dobândit-o ca urmare a victoriilor sale mai puţin explicabile obţinute împotriva armatei Imperiului Otoman. Cronicarii au remarcat şi atitudinea ostilă pe care voievodul moldovean a avut-o faţă de unii dintre exponenţii de frunte ai marii boierimi şi ai înaltului cler.
Manualele de istorie îi dedică puţine rânduri, în care sunt amintite modul mişelesc în care a fost ucis de către turcii care juraseră pe Coran că îl vor prezenta viu în faţa sultanului Selim ori trădarea ruşinoasă a pârcălabului de Hotin, Ieremia Golia. Altele amintesc şi de faptul că vlădica Gheorghe, acuzat de sodomie, a fost ars de viu. Însă Ion Vodă cel Cumplit a fost mult mai mult decât un os domnesc ori un condottier genial. Domnia sa, scurtă de doar doi ani, a marcat profund istoria Moldovei. Iată cinci lucruri mai puţin ştiute despre marele domnitor:
1. Ion Vodă cel Cumplit a fost musulman
Cronicile timpului arată că acei cronicari care îl acuzau pe nepotul lui Ştefan cel Mare, pe care unii îl consideră şi sfânt, nu a fost deloc aproape de idealul unui voievod creştin plin de pioşenie. Ion Vodă cel Cumplit a fost botezat în ritul armenesc. Biserica Apostolică Armeană s-a separat de cea Catolică în urma unor acuze de monofizism, înainte de Marea Schismă din 1054. Emigrat apoi în Polonia, Ion Vodă cel Cumplit a trecut la lutheranism, pentru a beneficia de sprijinul unor magnaţi, precum principii din familia Radziwill, care adoptaseră Reforma protestantă. Ion Vodă cel Cumplit a fost nevoit să părăsească Polonia şi să se refugieze în Imperiul Otoman. Acolo, el a devenit musulman, potrivit descoperă.ro. În timpul luptelor dintre tătari, pe de o parte, şi ruşii aliaţi cu cazacii zaporojeni, de cealaltă, Ion Vodă cel Cumplit a luptat în rândul armatei musulmane. Vitejia