Tribunalul din Paris a respins cererea de oprire a unei licitaţii de măşti indigene provenite de la tribul Hopi din Arizona, evenimentul urmând astfel să se desfăşoare conform programului care va fi anunţat de casa de licitaţii Neret-Minet Tessier & Sarrou.
Potrivit avocatului tribului Hopi, care a făcut anunţul, vânzarea va fi un sacrilegiu, fiindcă cele 70 de măşti care fac obiectul licitaţiei sunt considerate sfinte, potrivit Reuters.
De cealaltă parte, reprezentanţii casei de licitaţii susţin că respectivele obiecte de cult au fost vândute anterior de mai multe ori şi că au fost achiziţionate de proprietarii acestora în mod legal.
Robert Redford, care se declară un "prieten apropiat" al culturii Hopi, consideră că măştile "aparţin numai şi numai tribului Hopi".
GALERIE FOTO
"Să fie scoase la licitaţie ar fi, în opinia mea, un sacrilegiu - un gest criminal care va avea grave consecinţe morale. Nu pot decât să sper că aceste obiecte sacre se vor întoarce la tribul Hopi, acolo unde le este locul. Nu sunt de vânzare prin licitaţie", susţine Redford.
Demersul legal de recuperare a obiectelor şi cel de împiedicare a licitaţiei au fost demarate de organizaţia Survival International, care se ocupă cu apărarea drepturilor populaţiilor tribale.
De asemenea, Charles Rivkin, ambasadorul Statelor Unite în Franţa, se declară "foarte îngrijorat" cu privire la această licitaţie, acesta susţinând că, prin permiterea desfăşurării licitaţiei, s-ar putea "permite creatorilor obiectelor sacre să îşi poată determina şi reclama drepturile pe care le au asupra acestora".
Însă Gilles Neret-Minet, reprezentantul casei de licitaţii Neret-Minet Tessier & Sarrou, organizatoarea evenimentului, spune că, prin obţinerea unui ordin de stopare a licitaţiei, muzeele din Franţa ar fi fost forţate să renunţe la obiectele Hopi pe care le deţin şi a