Consiliului Național al Cercetării Știintifice (CNCS), altfel spus CSM-ul Cercetării, va rămâne de izbeliște, după ce toți cei 17 membri au decis să părăsească organismul care, printre altele, coordonează și evaluează toate proiectele de cercetare din România și ale căror rapoarte pot influența Ministerul Educatiei de a retrage un titlu de doctor sau acreditarea unei școli doctorale. Plecarea lor este stârns legată de o hotărâre de guvern dată în decembrie 2012, de Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, care a a anulat obligativitatea ca străinii să reprezinte 50% din membrii comisiilor de evaluare a proiectelor. "Dumneavoastră ştiţi că, în acest timp, sunt cercetători români care mor de foame?", își motiva decizia Andronescu.
Cercetătorii sunt revoltați că proiectele care au câștigat competiția anul trecut (în cadrul programelor Resurse Umane și Idei, când erau încă în vigoare vechile criterii de evaluare) nu au fost finanțate nici în prezent. În schimb, a fost lansată o nouă competiție (cu noi reguli), în cadrul programului Parteneriate, cu un buget mult mai mare decât anul precedent.
Pe scurt, noile proiecte au fost privilegiate, în detrimentul celor vechi, făcute pe baza unor criterii stabilite de fosta guvernare. Aceste măsuri, spun foștii membri CNCS, vor avea un “impact negativ major asupra excelentei in cercetare”.
"In ultimii doi ani, CNCS, alaturi de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) si Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), a contribuit cu toata energia la transformarea programelor de cercetare intr-un astfel de mecanism eficient prin care excelenta sa fie promovata. Din pacate insa, recent, a fost anuntat faptul ca bugetul alocat pentru anul 2013 programelor de cercetare fundamentala a suferit reduceri dramatice fata de anii prece