Afganistanul produce 90% din toate stupefiantele din lume, dar, până de curând, nu a fost un mare consumator. Acum însă, dintr-o populaţie de 35 milioane de locuitori, mai mult de un milion de persoane sunt dependente de droguri, scrie BBC.
Chiar în inima capitalei Kabul, dependenţii de droguri se adună pentru a cumpăra şi a folosi heroină, chiar şi în plină zi.
„Ne pierdem deja copiii în atacuri sinucigaşe, cu rachete sau cu bombă. Dar acum, dependenţa a devenit un alt fel de terorism, care ne omoară conaţionalii“, spune Tariq Sulaiman, de la „Najat“, o organizaţie locală de caritate care se ocupă cu ajutorarea persoanelor dependente. El merge regulat în locurile în care se strâng dependenţii, pentru a încerca să-i convingă să renunţe.
Refugiaţii se întorc în Afganistan dependenţi de droguri
La 18 ani, Jawid din Badakhshan, aflat în partea de nord a Afganistanului, este deja dependent de heroină de zece ani. Unchiul său a început să îi dea droguri atunci când era mic, pentru a-l face să lucreze mai mult pe câmp.
„Îmi urăsc viaţa. Toată lumea mă urăşte. Trebuia să fi fost la şcoală la vârsta asta, dar eu sunt un drogat“, spune el.
Tatăl său a murit. Mama lui, care are probleme de sănătate, îşi face constant griji pentru el. Tot ce vrea de la viaţă este ca fiul ei să scape de dependenţă, dar, din păcate, ajunge să cerşească pe străzi pentru a plăti pentru doza lui de zi cu zi, numai ca el să nu fure. „Eu îi spun mereu lui Jawid că, dacă voi muri, el va ajunge să doarmă pe sub un pod, cu alţi dependenţi“, explică ea.
Motivele pentru care atât de mulţi afgani consumă droguri sunt complexe. Este clar că deceniile de violenţă au jucat un rol important în viaţa lor. Mulţi dintre cei care au fugit în timpul violenţelor din ultimii 30 de ani s-au refugiat în Iran şi în Pakistan, unde ratele dependenţei sunt de mu