La nivel european 1,2 persoane suferă de Parkinson, arată datele Asociaţiei Europene de Parkinson, ai cărei specialişti atrag atenţia asupra faptului că până în anul 2030 incidenţa bolii s-ar putea dubla. La noi în ţară statisticile de specialitate arată că în mod oficial peste 70.000 de persoane au această boală, dar în realitate există un număr mult mai mare de pacienţi care suferă de această afecţiune, dar care încă nu au fost diagnosticaţi.
Din cauza lipsei dotărilor şi a personalului medical necesar, de cele mai multe ori diagnosticarea bolii Parkinson în România se face atunci când pacientul se află deja într-un stadiu avansat de boală, avertizează specialiştii în domeniu. O altă cauză este lipsa de informare a pacienţilor care, adesea confundă sau chiar ignoră simptomele specifice bolii Parkinson.
Tratamentul unui pacient poate depăşi suma de 3.000 de lei lunar
Impactul economic al acestei boli este major, mai ales dacă este diagnosticată într-un stadiu avansat. În România, tratamentul unui pacient constă fie în terapii medicamentoase care pot depăşi suma de 3.000 lei lunar, fie în operaţii care le pot îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii, dar al căror preţ variază între 30.000 – 80.000 lei.
Din cauza lipsei fondurilor, mulţi dintre pacienţii care au indicaţii terapeutice pentru operaţie sunt trecuţi pe liste de aşteptare, timp în care boala avansează şi astfel scade dramatic capacitatea motorie şi cognitivă a acestora. Acestor sume pe care le plăteşte statul român li se adaugă costurile cauzate de imposibilitatea bolnavilor de a mai lucra şi sumele alocate îngrijitorilor acestora. La nivel european costul anual total, care cumulează cheltuielile medicale şi sociale, este estimat la 13,9 miliarde Euro.
,,Tratamentele disponibile astăzi sunt rezultatele cercetărilor ştiinţifice aprofundate din ultimii ani, care se continu