În încercarea de a atenua daunele provocate de „afacerea Cahuzac“, preşedintele francez François Hollande a intrat în ofensivă şi a anunţat la televiziune măsuri-şoc, nu doar pentru moralizarea vieţii politice, dar şi măsuri de fond pentru lupta contra fraudei fiscale la nivel internaţional.
Preşedintele Hollande încearcă sa lanseze un fel de operaţiune „Mâini Curate“ model francez, referire la acţiunile duse de judecătorii italieni în anii ’90 în lupta contra corupţiei. Cota sa de popularitate este în scădere şi afacerea Cahuzac a accentuat tendinţa. Arsenalul de măsuri pe care l-a anunţat ar urma să readucă încrederea francezilor în clasa politică, a cărei credibilitate este grav afectată de scandalul Cahuzac, ex-ministrul Bugetului care a recunoscut că este titularul unui cont secret în Elveţia. Criza care a urmat a bulversat total clasa politică franceză, socialiştii, la putere, fiind arătaţi cu degetul de dreapta politică şi de simpli cetăţeni, iar liderul PS s-a pronunţat pentru un referendum privind moralizarea vieţii publice. Hollande a ieşit la rampă şi a venit cu un plan de „transparenţă absolută“. Măsurile-şoc prevăzute vizează asigurarea transparenţei vieţii politice, cu crearea unei înalte autorităţi independente însărcinate cu supravegherea patrimoniului aleşilor, lupta contra marii delincvenţe economice cu crearea unui Parchet Financiar cu competenţă naţională şi mobilizarea contra paradisurilor fiscale, cu obligaţia pentru băncile franceze de a publica în fiecare an lista tuturor filialelor lor şi a activităţilor.
Concret, este vorba despre crearea unei înalte autorităţi total independente, însărcinată să controleze declaraţiile de „patrimoniu şi interese ale membrilor guvernului, parlamentarilor, responsabililor marilor executive locale şi a liderilor marilor administraţii“, înainte şi la încheierea mandatelor exercitate. Din 15 aprili