Zeci de medici de diferite specializari au participat astazi, 12 aprilie, la un curs national de cardiologie care s-a desfasurat in Baia Mare. Tematici diverse au fost abordate in cadrul cursului, pornind de la variabilitatea tensiunii arteriale sau masurarea corecta a acesteia, pana la modalitati de ingrijire a bolnavului hipertensiv care sufera si de alte boli, precum accidentele vasculare cerebrale, diabetul zaharat sau insuficienta renala. Evenimentul complex a fost gandit in scopul educarii medicale a doctorilor, cu un impact direct asupra pacientilor.
Cursul National de Management al Bolnavului hipertensiv – Actualitati in diagnostic si Tratament (COMBAT) a reunit medici din Baia Mare, dar si din centre universitare mari, precum Cluj-Napoca sau Bucuresti. Acestia au dezbatut teme legate de hipertensiunea arteriala, pornind de la ghidurile actuale de practica medicala din domeniu.
„In ultimii trei ani, noi am incercat sa aducem in fiecare an un curs national de cardiologie in Baia Mare, pentru a facilita in acest mod o pregatire cat mai buna a medicilor din zona noastra, atat din Maramures, cat si din judetele invecinate. In acest an, tema aleasa a fost despre hipertensiunea arteriala, care este cel mai important si mai prezent factor de risc cardiovascular in populatia generala si, in acest sens, Societatea Romana de Hipertensiune a mobilizat medici specialisti, experti in domeniu din Bucuresti, Cluj, dar si colegi de-ai nostri din Baia Mare”, a explicat fostul manager al Spitalului Judetean de Urgenta, medicul cardiolog Calin Pop.
Cursul s-a adresat atat specialistilor cardiologi, cat si neurologilor, internistilor sau medicilor de familie, prin complexitatea temelor abordate. „E un curs pe care l-am gandit a fi un curs interactiv, pentru ca abordeaza teme variate, nu numai de prevalenta a tensiunii arteriale, ci de metode d