Pe situl arheologic de la Enisla specialiştii au găsit urme ale unor aşezări omeneşti din mileniul V î. Hr. şi din Epoca Fierului. Tot aici s-au găsit şi morminte mai recente: cel mai probabil, acesta este cimitirul cetăţii Enisala.
Una dintre cele mai atractive destinaţii turistice de week-end ascunde secrete pe care puţini le bănuiesc. La poalele cetăţenii Enisala au ajuns mii de turişti. Puţini ştiu, încă, ce ascund terenurile din această zonă.
La Enisala urmează să fie realizat un miniport turistic, investiţie ce va fi derulată de Consiliul Judeţean.
Cercetările arheologice au scos la suprafaţă indicii ale unor aşezări omeneşti din mileniul V î.Hr, dar şi din Epoca Fierului.
Arheologii spun că investiţia este marele noroc pentru acest plus de informaţie pentru istoria Dobrogei.
Fondurile pentru cercetări sunt destul de mici, astfel că redeschiderea sitului de la Enisla pe fondul unei viitoare investiţii în turism i-a ajutat foarte mult.
Descoperiri pe situl de la Palanca
Este vorba despre descoperiri făcute pe Situl din punctul Palanca situat la 1,5 kilometri NE de localitate, de o parte şi de alta a drumului judeţean ce duce la Sarichioi, în zona de contact a lacurilor Razim şi Babadag, la poalele Dealului Gras, pe care a fost ridicatăfortăreaţa medievală.
Unde este situat situl arheologic FOTO Peuce
„Am găsit o aşezare neolitică ce aparţine Culturii Gumelniţa, adică din a doua jumătate a mileniului V îHr. De asemenea, am găsit şi o aşezare din prima Epocă a Fierului, ceva mai consistentă. Este vorba de locuinţe, gropi de provizii, gropi menajere, dar şi gropi în care erau depuşi anumiţi indivizi care sunt spectaculoase“, a spus dr. Solrin Ailincăi, arheolog.
Acesta spune că aceasta va fi prima aşezare din Epoca F