În ceea ce priveşte numărul clădirilor restituite în natură, premierul Victor Ponta a precizat că acesta este de aproximativ 9.000 şi că beneficiari au fost „mai ales cesionarii”. Dintre aceste 9.000 de clădiri, aproximativ 2.000 sunt clădiri publice, restul fiind private. Pentru statul român pierderea este foarte mare. S-au restituit şi 340.000 ha de teren intravilan. Mă întrebam şi eu de unde are România atâtea terenuri intravilane şi mi s-a explicat că terenurile extravilane au fost trecute în intravilan. Pentru cele 340.000 ha de terenuri intravilane statul a plătit sume considerabile drept despăgubiri. Există cereri pentru îmcă 700.000 ha de terenuri extravilane şi decizii de punere în posesie pentru încă 300.000 ha”, a spus Ponta.
Premierul a afirmat că există solicitări de retrocedare pentru clădiri importante precum Facultatea de limbi străine din Bucureşti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Liceul Dinu Lipatti din Bucureşti şi Liceul de Artă Nicolae Tonitza din Bucureşti, dar şi Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia.
„Subliniez că, potrivit noii legi, cesionarii nu mai au dreptul la restituire în natură. Am discutat cu oficialii CEDO despre şcolile, grădiniţele, spitalele pentru care există cereri de retrocedare în natură şi au fost de acord că poate fi impusă păstrarea destinaţiei actuale timp de încă 10 ani. Desigur, Miniserul Finanţelor şi Ministerul Educaţiei vor trebui să găsească o strategie (de relocare – n. red.) pentru viitor. De asemenea, parcurile, spaţiile verzi sunt exceptate de la restituiri. Vor exista doar măsuri compensatorii. Vom suplimenta capacitatea de restituire cu terenuri publice de la ministere”, a afirmat premierul.
În ceea ce priveşte numărul clădirilor restituite în natură, premierul Victor Ponta a precizat că acesta este de aproximativ 9.000 şi că beneficiari au fost „mai ales cesionarii”. Dintre aces