Istoricii cred ca bauturile alcoolice sunt cunoscute din Paleolitic, intr-o vreme cand Homo sapiens inca se mai fugarea cu Neardentalienii pentru suprematie in Europa.
Oamenii primitivi fermentau sucul strugurilor sau fructelor in burdufuri din piele de animal. Chiar si Biblia face referiri la protoistoria alcoolului, aratandu-l pe Noe in calitate de viticultor imediat dupa Potop, probabil candva in Mezolitic.
Primele evidente arheologice provin din China, unde oamenii de stiinta au descoperit vase din lut pentru vin intr-un sit care era folosit undeva prin 7.000 I.Hr.. Vasele descoperite in provincia Jiahu contineau urme de vin fabricat din orez, miere si fructe.
In nordul Iranului de azi au fost descoperite primele urme ale productiei industriale: vase de lut cu o capacitate de 9 litri, folosite in 5.000 I.Hr..
Indienii antici isi preparau vinul din orez, grau, fructe si trestie de zahar, acum 5.000 de ani. Textele medicinii Ayurvedice sunt primele care recomandau moderatia, pentru ca vinul era considerat un medicament in cantitati mici si o otrava atunci cand era consumat in exces.
Campionii industriei sunt considerati egiptenii. Hieroglifele sculptate pe diferite monumente antice ii infatiseaza pe contemporanii faraonilor ca fiind niste asi in acaesta "industrie", pentru ca fabricau 24 de tipuri de vin si 17 tipuri de bere.
Alcoolul si eroii
Primii eroi ai umanitatii, Rama si Ghilgames, sunt descrisi in Ramayana si Mahabharata drept bautori de cursa lunga, iar un alt erou, Alexandru cel Mare, era si el faimos pentru betiile sale crunte.
Primul zeu alcoolic a fost Osiris, in Egipt. Berea isi are originile in Delta Nilului, iar poate nu intamplator Osiris a fost singurul zeu comun intregii civilizatii egiptene.
La randul lor, grecii si romanii aveau zei separa