Rusia transportă gaze naturale către Europa prin trei căi principale. Cea mai importantă dintre ele este sistemul de conducte Druzhba, care trece prin Ucraina. Cea de-a doua rută este gazoductul Yamal-Europa I şi Northern Lights, care trec ambele prin Belarus înainte să se bifurce. Braţul de sud trece prin Ucraina, iar cel nordic trece prin Polonia şi în cele din urmă ajunge în Germania.
Cel mai recent gazoduct spre Europa este Nord Stream, care leagă Rusia direct de Germania, cel mai mare client al său, prin Marea Baltică. De ani de zile, Rusia s-a tot aflat în mijlocul unor dispute cu cele mai importante state prin care se realizează transportul de gaze, Ucraina şi Belarus, iar aceste dispute au dus, de multe ori, la reduceri care au făcut ca furnizarea gazului rusesc către Europa să aibă de suferit.
Acestea l-au determinat pe preşedintele Vladimir Putin să declare pe data de 4 aprilie că Gazprom plănuieşte să relanseze un proiect care ar putea deschide o nouă rută pentru exportul de gaze naturale către Europa.
Proiectul, numit Yamal-Europe II, ar urma să fie orientată spre Slovacia şi ar scoate astfel din joc Ucraina şi rolul ei în transportul european de gaze naturale.
În orice caz, cu o capacitate de doar 15 miliarde de metri cubi, Yamal-II va fi mai degrabă o conductă mică, care nu va fi terminată mai devreme de 2019. Astfel, în acest moment, anunţul lui Putin despre proiect pare mai mult o ameninţare retorică îndreptată âmpotriva Ucrainei.
Articol publicat cu aprobarea Stratfor. Capital este partener Stratfor în România
Rusia transportă gaze naturale către Europa prin trei căi principale. Cea mai importantă dintre ele este sistemul de conducte Druzhba, care trece prin Ucraina. Cea de-a doua rută este gazoductul Yamal-Europa I şi Northern Lights, care trec ambele prin B