Statele Unite au îndemnat public Beijingul să se folosească de toată influenţa pe care o are asupra Coreei de Nord pentru a tempera acţiunile „destabilizatoare” ale regimului de la Phenian, care ameninţă cu lansarea unui atac nuclear.
John Kerry, şeful diplomaţiei americane, va ajunge vineri în Asia pentru prima dată de când a devenit Secretarul de Stat al SUA, la începutul acestui an. Kerry va avea întâlniri la Seul, Beijing şi Tokio, însă prioritatea sa va fi convingerea Chinei să acţioneze pentru evitarea escaladării tensiunilor.
John Kerry va încerca să insufle „simţul de urgenţă” oficialilor chinezi, care să ţină cont de acesta atunci când vor discuta cu regimul de la Phenian.
Totodată, Secretarul american de Stat va încerca să dea asigurări Coreei de Sud şi Japoniei, partenerii din Pacific ai SUA, care au mobilizat deja trupe defensive pentru eventualitatea unui atac.
Vizita lui Kerry este considerată piatra de temelie pe care se va construi răspunsul internaţional faţă de ameninţările nucleare din partea Phenianului.
Influenţa Beijingului asupra Phenianului este considerată un instrument puternic, având în vedere că sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord o fac pe aceasta să depindă în mare măsură de ajutoarele directe şi de comerţul cu statul chinez.
China este principalul partener comercial al Coreei de Nord, unde au ajuns în 2011 peste 67% din exporturile nord-coreenilor. De cealaltă parte, 61,6% din bunurile importate de Coreea de Nord în acelaşi an erau „made in China”.
„Există produse chinezeşti peste tot prin ţară. China ăi furnizează ţiţei, produse alimentare şi toate celelalte, de la autobuze la capace pentru vasele de toaletă”, explică Jim Hoare, partener-senior la Facultatea pentru Studii Orientale şi Africane din cadrul Universităţii din Londra