Circa 1.600 de salariaţi de la Olchim vor rămâne fără un loc de muncă, dintre care 1.055 vor fi concediaţi, iar circa 500 vor intra în şomaj tehnic, a declarat sâmbătă, la Antena 3, avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorului judiciar al combinatului vâlcean.
'Deocamdată, până se aprobă noua formă a Ordonanţei 116/2006, aceasta este decizia autorităţilor: procedura de disponibilizare este suspendată. Dar, imediat ce se aprobă această Ordonanţă, care presupune şi plăţi de salarii compensatorii de la stat, urmează să se reia. Dacă cel care urmează să cumpere Oltchim, inclusiv cu Arpechim, platforma petrochimică Bradu, va fi cu siguranţă interesat să recheme disponibilizaţii de la combinat şi să dimensioneze cum va considera de cuviinţă personalul. În momentul de faţă, cei care vor să ne sprijine pentru salvarea societăţii, finanţatori şi traderi, au pus, ca una dintre condiţiile importante, disponibilizarea aceasta de personal. S-a ajuns la o cifră: 1.055 de salariaţi vor pleca, dintr-un total de 3.318, 485-495 vor rămâne în şomaj tehnic. Ceea ce înseamnă că, practic, putem vorbi despre concedieri cam la 1.600 de persoane. Acestea sunt cifre care au fost discutate inclusiv cu sindicatele', a explicat Piperea.
El a precizat că procedura disponibilizării este suspendată în prezent, fiind condiţionată de emiterea Ordonanţei, care nu priveşte doar Oltchim, dar se va face, fiind obligatorie atât din punct de vedere al pregătirii societăţii pentru reorganizare, cât şi din cel al condiţiilor puse de finanţatori.
Gheorghe Piperea a subliniat că disponibilizarea şi ştergerea creanţelor sunt măsuri presupuse de insolvenţă, dar a atras atenţia că, în cazul falimentului, ar pleca acasă toţi cei 3.318 salariaţi de la Oltchim, dar şi mulţi alţii din industria orizontală.
'Se vorbeşte despre insolvenţă, dar lumea se miră că sunt preconiza