Pe parcursul anului 2012, conform rapoartelor Ministerului Afacerilor Interne si ale Centrului National Anticoruptie, au fost depistate circa trei mii de falsificare a bancnotelor, majoritatea fiind cu valoarea nominală de 100 de lei, anunţă Banca Naţională a Moldovei.
Potrivit BNM, o preferinţă mai redusă falsificatorii au manifestat pentru bancnotele de 10 lei, 20 lei, 50 lei, 200 lei, 500 lei şi 1.000 lei.
"Deşi în creştere de două ori faţă de anul 2011, raportat la numarul bancnotelor autentice aflate în circulatie la finele anului 2012 (circa 225 de milioane de bancnote), numarul celor falsificate se menţine la un nivel foarte scăzut de 0,0014%", se precizează într-un comunicat al BNM.
Administraţia instituţiei constată faptul că fenomenul de falsificare nu are un caracter generalizat cu vreun impact economic sesizabil. BNM, în comun cu băncile comerciale, a implementat recent Sistemul de evidenţă a falsurilor de monedă naţională, care va asigura, în cadrul sistemului bancar, schimbul datelor respective în timp real si va contribui la sporirea eficientei procedurilor de depistare a bancnotelor contrafacute, în sustinerea unui volum optim de bancnote autentice în circulatie.
În scopul combaterii falsificarii însemnelor monetare BNM recomandă publicului sa fie vigilent la posibilitatea fraudelor, să verifice autenticitatea bancnotelor, iar în cazulconstatarii falsurilor, să le extragă din circulaţie şi să comunice despre acest fapt Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, în cazurile suspecte se atrage atenţia la dimensiunea, culoarea si elementele de securitate principale: la filigran, firul metalic încorporat, firişoarele colorate, elementele de suprapunere, numarul de ordine al bancnotei si la serie (litera şi numărul).
O caracteristică la care trebuie, de asemenea, atrasă atenţia este rigiditatea texturii care este proprie bancno