TIMIȘOARA. Începând cu luna aprilie și cu nou contract cadrul pe acest an, Ministerul Sănătății a suspendat finanțarea pentru asistenţa stomatologică. Conform CJAS, în județul Timiș, anul trecut, erau 279 de medici dentișți în contract. Colegiul Medicilor Dentişti din România a protestat faţă de sistarea alocării de fonduri la nivel naţional pentru asigurarea asistentei stomatologice în sistemul public de asigurări de sănătate şi a atras atenţia asupra consecinţelor negative ale acestei măsuri. Medici spun că nu au fost informați dinainte, nu li s-a cerut părerea și că este o măsură fără precedent în sistemul îngrijirilor de sănătate din Uniunea Europeană. Suspendarea alocării de resurse pentru asistenţă stomatologică a fost cauzată de imposibilitatea de acoperire a tuturor programelor de sănătate din bugetul pe anul 2013, se arată într-o informare a Ministerului Sănătăţii.
“Întrucât bugetul pe anul 2013 nu poate acoperi toate programele desfăşurate şi în anul 2012, opţiunea Ministerului Sănătăţii a fost să încerce să acopere integral programul de cancer, chiar dacă, astfel, alte programe au fost văduvite”, se arată în comunicatul ministerului. În plus, din bugetul alocat, “cea mai mare parte a fondurilor au fost direcţionate către plata arieratelor, datorate prostului management din anii trecuţi”. Ca soluţie, ministerul propune ca la rectificarea bugetară, pe baza promisiunilor de rectificare pozitivă, să se încerce revizuirea bugetului şi, ca atare, “alocarea mai multor bani şi pentru programele din domeniul stomatologiei, unde oricum MS intenţionează realizarea unui program mare de prevenţie”. În cazul în care nu vor fi bani suficienţi la rectificare, programl va fi oricum desfăşurat în anul 2014.
TIMIȘOARA. Începând cu luna aprilie și cu nou contract cadrul pe acest an, Ministerul Sănătății a suspendat finanțarea pentru asistenţa stomatologică. Co