Două noi experimente - unul care implică oameni, iar celălalt animale - sugerează că exerciţiile fizice făcute cu regularitate pot îmbunătăţi substanţial memoria, spun specialiştii americani de la Salk Institute for Biological Studies din California, citaţi de iht.com.
Aceştia mai susţin şi că diferitele tipuri de exerciţii fizice pot afecta creierul în mod diferit, însă important este că aceste exerciţii contribuie la îmbunătăţirea memoriei mai ales la acele grupuri care se confruntă cu riscul declinului cognitiv, informează iht.com.
Prima descoperire în acest sens a fost făcută în anii '90, de către cercetătorii de la Salk Institute for Biological Studies din California. În cadrul cercetărilor de laborator, şoarecii implicaţi în studiu au fost supuşi unor exerciţii fizice, la finalul acestora constatându-se că, în cazul acelora care nu au alergat, zona creierului care controlează memoria suferise un declin. În schimb, în cazul animalelor care au alergat, s-a constat o îmbunătăţire a memoriei.
Începând cu acea descoperire, oamenii de ştiinţă şi-au concentrat eforturile pentru a înţelege exact cum, la nivel molecular, exerciţiile fizice pot îmbunătăţi memoria, dar şi modul în care toate tipurile de exerciţii fizice, printre care şi acelea care ajută la pierderea în greutate, sunt benefice pentru memorie.
Astfel, un alt studiu, mai recent, publicat în The Journal of Aging Research şi realizat de oamenii de ştiinţă de la University of British Columbia, a implicat participarea a câteva zeci de femei cu vârste cuprinse între 70 şi 80 de ani şi care fuseseră diagnosticate cu forme medii de afecţiuni cognitive manifestate prin scăderea capacităţii de memorare şi a celei de gândire mai mult decât este permis pentru aceste vârste.
De altfel, afecţiunile cognitive de nivel mediu sunt considerate drept principalul factor de risc pentru formel