Deja este cunoscut faptul că chipsurile nu pot fi încadrate la alimente sănătoase, dar a mânca o pungă de chipsuri pe zi în fiecare zi echivalează cu a bea cinci litri de ulei de gătit pe an.
Un sondaj de opinie alcătuit de YouGov arată că o treime din copiii din Marea Britanie consumă chipsuri în fiecare zi, în timp ce restul consumă de câteva ori pe săptămână, informează DailyMail.co.uk.
Michael Moss, autorul unei publicaţii despre mâncare nesănătoasă, spune că primul lucru atractiv pe care îl simţim atunci când măncăm un chips este gustul de sare, urmat de cantitatea de grăsime pe care o simţim cu ajutorul nervului trigemen, situat deasupra şi dedesubtul cavităţii bucale. El transmite informaţia către creier şi, cu cât este mai bun gustul, cu atât mai mult dorim să mai mâncăm unul.
Nu în ultimul rând, ce e cu adevărat plăcut atunci când consumi chipsuri este faptul că sunt crocante fără a fi tari. Moss afirmă: “cu cât face mai mult zgomot atunci când muşti din el, cu atât mai mult îţi va plăcea”.
Cercetători britanici au arătat că femeile gravide care consumă cantităţi mari de chipsuri ar putea afecta copilul la fel de mult dacă ar fuma ţigări. Acest lucru se datorează prezenţei unei toxine chimicale pe nume acrilamida. Este incoloră, inodoră, dar afectează ADN-ul.
Aceasta a fost iniţial descoperită în industria plasticului şi a vopselei de păr, dar în urmă cu zece ani, cercetători suedezi au descopeit că este folosită atunci când mâncarea industrializată este gătită la temperaturi foarte ridicate.
Recent, un studiu efectuat la Institutul de Cercetare a Sănătăţii din Bradford a găsit o legătură între nivelul crescut de expunere la acrilamidă şi greutate scăzută la infantili.