Procesul prin care Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei revendică peste 166.000 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră, aflat pe rolul Curţii de Apel Cluj, va fi reluat. Asta a decis vineri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Acest proces a fost suspendat la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor nu a achitat partea sa de 1,2 milioane de lei din avansul pentru efectuarea unei expertize solicitate de instanţă, probă însă care era solicitată de RNP.
Decizia de suspendare a procesului a fost atacată de Arhiepiscopie la ICCJ care a decis, vineri, reluarea procesului la Curtea de Apel Cluj, a declarat avocatul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Vasile Tudor. El a arătat că expertiza respectivă nu a fost solicitată de instanţă din oficiu, ci a fost o solicitare a RNP, motiv pentru care trebuie să achite întreaga sumă.
Tribunalul Suceava a admis, la mijlocul lunii martie 2007, o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) privind retrocedarea unei suprafeţe de pădure şi obliga RNP, Direcţia Silvică Suceava şi statul român, prin Ministerul de Finanţe, să pună la dispoziţia FBOB o suprafaţă de 166.613 de hectare. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Timişoara.
În acest proces, Curtea de Apel Timişoara a stabilit, în decembrie 2009, menţinerea deciziei Tribunalului Suceava din martie 2007 prin care Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina i s-a recunoscut dreptul de proprietate pe o suprafaţă de 166.613 hectare de pădure.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul formulat de Regia Naţională a Pădurilor a casat decizia Curţii de Apel Timişoara şi a retrimis cazul spre rejudecare la Cluj-Napoca unde se află pe rolul Curţii de Apel.