Institutul Regional de Oncologie din Iaşi va avea un compartiment special, de luna viitoare, care va recruta donatori de celule stem hematopoietice sau celule stem multipotente, care pot da naştere tuturor tipurilor de celule sanguine. Centrul urmează a fi acreditat pentru înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RDVCSH), alături de centre similare din ţară, inclusiv universitare. În momentul de faţă, medicii de la institut urmează un curs de supraspecializare pentru a putea lucra în acest compartiment.
„Donarea de sânge asigură transplantul medular şi alte multe proceduri care ar salva vieţile bolnavilor de cancer. Pacienţii vor fi fenotipaţi, iar datele acestora vor fi introduse într-o bază de date imensă. Donarea de celule stem ar putea salva vieţi. Într-adevăr, donarea de sânge salvează vieţi, dar aici, dacă eşti compatibil cu cel care are nevoie, îl poţi cunoaşte personal. Nu mai stă totul sub anonimat. Transplantul este suportat integral de către Ministerul Sănătăţii“, a spus dr. Gabriel Dimov, directorul medical al IRO.
Miile de copii şi adulţi care sunt anual diagnosticaţi cu leucemie ori alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, vor avea şanse sporite de a găsi un donator compatibil, dacă acesta provine din aceeaşi grupă populaţională sau regiune geografică. Până acum, acest centru funcţiona la Centrul Regional de Transfuzii Iaşi, dar a fost transferat la Institutul Regional de Oncologie, din motive tehnice.
Orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani şi cu o stare de sănătate bună poate fi donator, însă înscrierea în RDVCSH presupune un acord dat pentru donare şi un set preliminar de analize medicale, donarea efectivă având loc la Centrul Fundeni abia în momentul în care există o solicitare.
Institutul Regional de Oncologie din Iaşi va avea un compa