Genţiana se foloseşte în medicina naturistă pentru că stimulează metabolismul şi calmează unele tulburări digestive. Acestea nu sunt singurele proprietăţi terapeutice ale acestei plante rare.
Rădăcină cu substanţe active
Pentru obţinerea preparatelor naturiste pe bază de genţiană se utilizează doar rădăcina uscată, la scurt timp după recoltare. Pentru că rădăcina conţine substanţe active, cum ar fi gentiopicrina, gentiomarină, tanin, lipide, substanţe minerale. Ce efect au preparatele din genţiană? "Stimulează apetitul şi au efect gastric, tonic, antifebril, antihelmintic", precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med.
Genţiana este recomandată pentru tratarea dischineziei biliare, a anorexiei, pentru stimularea secreţiei salivare, pentru mărirea secreţiei gastrice şi a rezistenţei organismului la îmbolnăviri. Întărirea imunităţii este posibilă pentru că planta favorizează creşterea numărului leucocitelor şi celulelor roşii din sânge.
În uz intern, sub formă de tinctură, planta se administrează pentru tratarea diabetului, parazitozelor intestinale, inflamaţiilor pancreasului. Aceeaşi tinctură este indicată şi în cazul dischineziei biliare sau pentru prevenirea litiazei biliare. "Se administrează astfel: se ia o lingură de tinctură şi se diluează într-un sfert de pahar cu apă. Se administrează de trei-patru ori pe zi dimineaţa pe stomacul gol şi cu un sfert de oră după fiecare masă principală", precizează specialistul nostru.
Se pot face şi aplicaţii externe cu tinctură de genţiană. Această tinctură are efect antiseptic, distrugând bacteriile şi anumite tipuri de ciuperci localizate pe piele.
Recomandată hepaticilor
Pentru că planta are capacitatea de a inhiba dezvoltarea virusurilor care afectează f