Ipoteza a fost ridicată în urma demarării unui program european, care își propune să realizeze un proiect de protejare a habitatului și a faunei din Cheile Turzii și Cheile Turenilor. Reprezentanții proiectul de 1,5 milioane de lei au declarat că vor analiza impactul acestor sporturi extreme.
În Cheile Turzii montaniarzii au stabilit primul traseu de cățărat în 1949 în zona crestei Sanșil, iar în prezent numărul lor ajunge la câteva sute. Reprezentanții asociațiilor de profil, dar și salvamontiștii susțin că escalada sportivă și alpinismul au devenit o tradiție în Cheile Turzii.
"Salvamontul încurajează toate activităţile turistice, inclusiv cele de aventură, precum practicarea parapantei, atâta vreme cât nu intră în conflict cu protecţia mediului. Sunt chestii exagerate, de protecţie, şi trebuie corelate cu experienţa de dincolo. Nu e normal să interzici zborul cu parapanta la modul general. Există anumite perioade, dar să interzici din start orice aventură ca să protejezi mediul e o pierdere mult mai mare", a explicat Gigi Frăţilă, reprezentant Salvamont Cluj.
În 18 luni proiectul european câștigat de Consiliul Județean Cluj trebuie să stabilească dacă aceste sporturi extreme, fie că e vorba de parapantă ori escaladă afectează fauna din Cheile Turzii și dacă da în ce măsură.
"Nu o să se închidă Cheile ca să păstrăm biodiversitatea, ci trebuie să vedem când afectează negativ fiecare tip de acţiune şi care sunt măsurile. Nu înseamnă că reducem turismul, dar va trebui să îl facem organizat, controlat", a declarat Diana Coman, manager de proiect.
Primarul comunei Mihai Viteazu, una dintre cele trei localități pe teritoriul cărora se află Cheile Turzii dorește și interzicerea accesului cu motociclete și ATV-uri.