Experţii de la Bruxelles au ajuns la concluzia că aceste resurse nu pun în pericol mediul înconjurător şi pot conduce la ieftinirea resurselor energetice ale unei ţări
Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, a adoptat o poziţie favorabilă gazelor de şist. „Sunt în favoarea producerii de gaze de şist, în mod special din raţiuni de securitate, ca şi pentru reducerea preţurilor gazelor, a declarat el, citat de Euractiv.com.
La rândul său, consilierul ştiinţific principal al Comisiei Europene, Anne Glover, a anunţat că dovezile ştiinţifice permit aprobarea explorării gazelor de şist. O astfel de poziţie înclină decisiv balanţa dezbaterii privind avantajele şi dezavantajele explorării acestor resurse naturale.
Gazele de şist pot aduce independenţa
Opozanţii susţin că extragerea gazelor ar favoriza apariţia de cutremure, ca urmare a explorării foarte în adâncime, mai mult, că sunt atacate pânzele freatice, dar şi că pentru extragerea acestui zăcământ se foloseşte o cantitate foarte mare de apă. Pe de altă parte, susţinătorii vin cu argumentul avantajelor obţinute de statele care au dat drumul explorărilor.
Statele Unite ale Americii sunt cel mai grăitor exemplu. Aducerea la suprafaţă a acestor zăcăminte a permis SUA , nu doar să obţină independenţa energetică, ci şi să aibă în prezent un preţ al gazelor de patru ori mai mic decât Europa.
Specialiştii estimează că SUA ar putea deveni chiar autonomă din punctul de vedere al petrolului şi gazelor în circa doi ani. Exploatarea gazelor de şist, coroborată cu explorarea resurselor de gaze descoperite în Marea Neagră, ar putea asigura şi României independenţa energetică, potrivit calculelor specialiştilor, în primul rând faţă de Rusia.
Una din companiile cele mai interesate de gazele de şist este Chevron, care deţine un perimetru de explorare în Bârlad şi trei perimetre în judeţul