Mobilizare impresionantă de forţe astăzi pe DN18B, cel care leagă Dejul de Târgu Lăpuş. Totul a fost "regizat" de o echipă de pirotehnişti care a înlăturat pericolul căderii mai multor blocuri de piatră de pe un versant.
Pirotehnişti, pompieri, jandarmi, poliţişti, medici, salvamontişti sau reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi - cu toţii au participat astăzi la o acţiune comună pentru a disloca controlat, cu ajutorul materialelor explozive, mai multe stânci amplasate pe un versant de pe DN18B, pe relaţia Măgoaja-Rohia.
În ultimele două zile circulaţia pe acest drum s-a desfăşurat cu dificultate după ce mai multe blocuri de piatră de pe un versant au căzut pe şosea. Se pare că precipitaţiile sub formă de ploaie căzute în ultimele zile şi fenomenul de îngheţ-dezgheţ, din timpul iernii, au favorizat producerea acestui incident. În urma analizei specialiştilor, s-a constatat că unica variantă de a remedia situaţia este de a interveni cu material exploziv. S-a luat astfel decizia de a se cere aprobarea Ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe şi asta pentru că intervenţia cu material exploziv pentru dislocarea blocurilor de piatră se poate face numai cu acceptul său.
Odată obţinută aprobarea, astăzi, în apropierea limitei dintre judeţele Cluj şi Maramureş s-a pus totul în mişcare. "Sunt căderi care s-au produs în cursul zilei de ieri, dar şi în cursul nopţii pentru că se vede stânca de pe deal cum s-a prăbuşit. Intervenţia se poate face doar cu material expozibil, au venit geniştii de la Unitatea Specială de Intervenţie pentru Situaţii de Urgenţă de la Ciolpani. Aceştia vor coordona toată intervenţia pentru a îndepărta aceste blocuri de piatră instabile şi pentru a pune în siguranţă circulaţia de pe drumul naţional", a declarat înaintea intervenţiei Dan Bucă, purtător de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urge