Lumea văzută prin ochii lui Dan Puric este lumea reală, în care cosmetizarea nu-şi are locul, iar adevărul faptelor spus franc
este uneori prea crud
L-am întâlnit pe Dan Puric la Craiova după reprezentaţia de succes „Idolul şi Ion Anapoda“, care s-a jucat cu sala plină, pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ la începutul acestei săptămâni. A avut amabilitatea de a răspunde celor câteva întrebări despre lumea teatrului de astăzi, dezvăluind adevărul crud.
Reporter: Iubirea, generozitatea şi încrederea în valorile morale sunt anapoda, astăzi? Are lumea nevoie de aceste repere?
Dan Puric: Iubirea nu este anapoda, valorile sunt răsturnate. Poporul român, în intimitatea lui, îşi păstrează dragostea, dar nu mai are ce să iubească, din moment ce l-au distrus pe Eminescu, au distrus fondul moral al ţării. Şi asta s-a făcut cu ajutorul multor trădători intelectuali din ţară, care au creat un spaţiu de dilemă, nu de certitudine vizavi de valorile noastre, în loc să creeze un spaţiu de certitudine. Şi atunci, poporul român este derutat. Nu mai vorbesc de tineret, care este desprins de aceste valori.
Rep.: Prin actul artistic credeţi că puteţi reînvia aceste valori pierdute?
D.P.: Nu orice act artistic, căci în numele artei s-au făcut multe piese patologice şi pornografice şi se numesc acte artistice. Ştiţi cum spunea Părintele Stăniloae: „Arta trezeşte omul din fiară, nu fiara din om“.
Rep.: De ce are nevoie astăzi românul?
D.P.: Românii au astăzi nevoie de normalitate.
Rep.: Sunteţi actor, faceţi regie, scrieţi. Cum reuşiţi să le faceţi pe toate perfect?
D.P.: Nu ştiu dacă le fac bine. Toate merg printr-un singur demers: atitudinea mea în faţa lumii, atitudine creştină. Încerc să fiu cât mai aproape de lucrurile cinstite sufleteşte şi atunci poţi să faci şi un zid la o casă. Nu furi cărămizi cum fură ăştia în p