O delegaţie a Înaltului comisar pentru minorităti naţionale (OSCE) s-a întâlnit la Bor (Serbia) cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti, pentru a vedea stadiul proiectului pilot de predare a limbii române în cele 12 şcoli din comunele Bor, Zajecar şi Negotin (Valea Timocului).
Oficialii OSCE s-au întâlnit, joi, cu preşedintele Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia, Predrag Balasevic, preşedintele Asociaţiei pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, Zavisa Jurj, precum şi cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Delegaţia OSCE a fost formată din Alexander Hug (section Head/Senior Adviser), William Romans (Senior Legal Adviser) şi Nenad Calarevic, de la cancelaria OSCE din Belgrad.
Potrivit Romanian Global News, principala temă de discuţie abordată a fost stadiul proiectului pilot de predare a limbii române în cele 12 şcoli din comunele Bor, Zajecar şi Negotin.
Reprezentanţii comunităţii româneşti au declarat că autorităţile sârbe încearcă să pună tot felul de piedici, menite de a-i descuraja pe cei care şi-au înscris copii la orele de limba română. Astfel, elevii se plâng că orele nu se desfăşoară în şcolile în care învaţă, ci la alte unităţi de învăţământ aflate la distanţe mari. În plus, copiii sunt frustraţi că orele de limba română nu se desfăşoară în timpul programului şcolar, ci după cursuri, atunci când ceilalţi elevi pleacă acasă.
Bisericile româneşti, interzise în Valea Timocului
Reprezentanţii OSCE s-au interesat şi de problemele cu care se confruntă preoţii români din Valea Timocului, hărţuiţi sistematic de autorităţile locale, poliţie, dar şi de Biserica Sârbă. Preoţii Bisericii Ortodoxe Române au susţinut că întâmpină, în continuare, numeroase dificultăţi în ceea ce priveşte desfăşurarea slujbei în limba română.
Cea mai mare problemă reclamată de preoţi rămâne nerecunoaştera Biseric