Săptămâna 1-5 aprilie 2013 a reprezentat o gură de aer proaspăt pentru elevi şi preşcolari, cursurile din orar fiind înlocuite cu activități extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, desfăşurat anul trecut sub titulatura „Şcoala altfel”. Timp de o săptămână, elevii au avut parte de o altfel de şcoală: cu excursii, cu ieşiri la muzee, tabere, concursuri de gătit, spectacole de teatru şi întreceri sportive, activităţi organizate şi gândite astfel încât şcolarii să poată să-şi dezvolte abilităţile şi într-un mediu mai puţin formal. Nu s-a purtat uniformă, nu s-au pus absenţe şi nu s-au acordat note, ca atare feedbackul elevilor nu a putut fi decât unul bun.
Săptămâna trecută a fost încă o dovadă că, în ceea ce priveşte libertatea elevilor, posibilitatea acestora de a acţiona după propriile pofte şi gama activităţilor extracurriculare pe care aceştia le pot întreprinde, tentaculele sistemului comunist au fost tăiate aproape în totalitate.
Înainte de '89, sistemul şcolar era alcătuit în aşa fel încât să-i monitorizeze pe elevi în permanenţă, atât în afara şcolii, cât şi în şcoală, se făceau ore şi sâmbăta, astfel că activităţile recreative nu reprezentau o prioritate.
Filmele istorice, matineele şi excursiile cu pacheţelul de acasă
Cu decenii în urmă, şcoala nu prea agrea participarea elevilor la activităţi distractive precum filme sau spectacole în timpul săptămânii,fiindu-le permisă doar vizionarea la “matineele” de sâmbătă şi duminică, supravegheaţi de profesori.
Elevii mai mergeau „cu clasa” la filme despre eroii neamului, „Mircea”, „Ştefan cel Mare”, „Vlad Tepeş”, „Mihai Viteazul”.
Cu o bogată experienţă didactică înainte de 1989, prof. Constantin Mărgineanu, directorul Casei Corpului Didactic,povesteşte: „Vorbim de două generaţii complet diferite ca atitudine