Secretatul de Stat american, John Kerry, şi fostul ministru de Externe al Chinei, Yang Jiechi, au anunţat sâmbătă că cele două ţări vor colabora pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene „într-o manieră paşnică”, transmite France 24.
După săptămâni întregi de retorică belicoasă din partea Phenianului şi tensiuni tot mai puternice între cele două Corei, SUA şi China s-au angajat să facă un efort comun ca să denuclearizeze în mod paşnic peninsula. „Abordarea problemei nucleare în Peninsula Coreea este în interesul ambelor părţi”, a declarat Yang Jiechi, secretar de stat în cadrul Ministerului chinez de Externe. Kerry a adăugat că cele două state vor să denuclearizeze peninsulă „într-o manieră paşnică”. „Am căzut de acord că acest lucru este foarte important pentru stabilitatea regiunii şi într-adevăr pentru întreaga lumea”, a spus Kerry.
Coreea de Nord a afirmat în repetate rânduri că nu va renunţa la armele nucleare, considerându-le drept o garanţie a siguranţei.
La conferinţa de presă susţinută vineri la Seul, John Kerry a afirmat că SUA preferă ca tensiunile dintre cele două Corei să fie rezolvate pe cale diplomatică, însă a subliniat că Phenianul trebuie să facă „paşi importanţi” înspre denuclearizare.
La începerea vizitei la Beijing, John Kerry a îndemnat China să blocheze transferurile de fonduri spre Coreea de Nord, în contextul situaţiei tensionate generate de regimul de la Phenian. "Washingtonul doreşte ca Beijingul să stopeze transferurile de fonduri spre Coreea de Nord şi să transmită un mesaj potrivit căruia China doreşte o Peninsulă Coreea fără arme nucleare", au declarat doi oficiali din cadrul Departamentului de Stat american. John Kerry le-a transmis liderilor Chinei că este "un moment critic" pentru a îndemna Coreea de Nord să renunţe la atitudinea beligerantă. "Momentul este critic", le-a spus John Kerry, la Beijing, ministrulu