Vineri, 12 aprilie 2013 (ieri), a fost o zi cât se poate de ghinionistă pentru speculatorii de pe piața aurului și pentru acționarii companiilor miniere de exploatare a aurului. Într-o singură zi, prețul aurului a căzut cu 86,70 dolari/uncie, ajungând la 1.477,60 dolari/uncie, un minim al ultimilor doi ani, cu peste 400 de dolari mai puțin față de maximul atins în iulie 2011 (când se tranzacționa cu 1.889,70 dolari/uncie).
Încă din urmă cu o lună, analiștii de la ”Bloomberg” vorbeau despre cel mai prost început de an din ultimul sfert de deceniu. ”Preţul aurului a scăzut cu 5,6% de la începutul acestui an, finalizând şedinţa de luni pe bursa de la Londra la cotaţia de 1.581,55 dolari pe uncie, faţă de un preţ mediu de 1.669 dolari pe uncie înregistrat anul trecut, transmite Bloomberg. Scăderea marchează cel mai prost început de an din 1988 pentru piaţa aurului, iar datele pentru luna februarie sugerează continuarea trendului”, scria ”Bloomberg, în martie (detalii, aici). Deprecierea a continut cu peste 100 de dolari/uncie (față de luna trecută). Previziunile unor diferiți experți, făcute la sfârșitul anului trecut, care estimau că aurul va depăși 2.000 de dolari/uncie în 2013 pot fi transformate în hârtie igienică.
Prăbușirea pieței aurului a lovit puternic și valoarea companiilor miniere din domeniu. Acțiunile Gabriel Resources (care deține 90,69% din RMGC – proiectul de la Roșia Montană)s-au devalorizat ieri la Bursa din Toronto cu 8,37%, coborând (pentru prima dată în ultima jumătate de an) sub 2 dolari (1,97 dolari/acțiune – dublu click pe tabel, pentru detalii).
Eldorado Gold (compania care, prin Deva Gold, deține licența de exploatare pentru proiectul de la Certej) a căzut cu 4,73%, atingând un minim istoric de 7,65 dolari/acțiune (pentru Eldorado Gold, prăbușirea din ultimul an, după ce a preluat European Goldfields, e absolut teribilă, căd