Angajaţii de la Piteşti ai combinatului cer guvernanţilor să facă planuri de reluare a producţiei, nu de concedieri. Ei spun că vor să muncească şi nu bani, cum cred unii Sursa: AGERPRES
Cu toată că statul a găsit 16 milioane de lei pentru plata salariilor restante de la Oltchim, situaţia societăţii este în continuare neclară, cel puţin pentru personal. Nu de alta, dar până la sfârşitul lunii ar urma să fie făcută publică lista celor peste 1.000 de angajaţi - 368 de angajaţi din Arpechim - care vor pleca acasă în luna mai. Dacă la Râmnicu- Vâlcea, oamenii s-au bucurat că au bani pe card, la Piteşti circa 450 de salariaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu, parte a Oltchim, au ieşit ieri să protesteze în faţa Prefecturii.
Banii nu rezolvă problema
Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile cred că, dacă le dă bani şi ei nu au de lucru, se rezolvă problema, a declarat Marian Dumitru, liderul sindical Arpechim. Dumitru susţine că autorităţile ar trebui mai degrabă să bage bani în materia primă (n.r.- Arpechim asigură materia primă pentru Oltchim), decât în salarii care să păstreze „liniştea”. În opinia lui, pentru „repornirea” Oltchim şi a celorlate unităţi deţinute de acesta ar fi nevoie de 100 milioane de euro, care s-ar putea recupera într-un an maximum. Investiţia s-ar putea face etapizat, spune Dumitru.
Soluţia lui Piperea
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă, administratorii judiciari fiind Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring. Deşi Piperea vorbeşte de un plan de restructurare, care să permită accesarea de la bănci a unui credit în valoare de 50 de milioane de euro, cu care Oltchim ar putea să ajungă la o capacitate de lucru de 65%, el nu ştie de unde ar putea fi obţinuţi banii şi nici când.
Pe de altă parte, Piperea nu exclude varianta ca împrumuturile să nu poată fi