Din cele mai recente cercetări ale neruologilor rezultă că, atunci când vine vorba despre luarea deciziilor, mintea conştientă este ultima care află despre aceasta.
Ştim deja că este posibil să detectezi activitatea cerebrală asociată cu mişcarea înainte ca o persoană să devină conştientă de decizia ei de a se mişca. Actualele studii nu doar au extins această cunoaştere şi asupra situaţiei deciziilor abstracte, dar sugerează chiar că ar fi posibilă o inversare sau alterare a deciziei formulate în mintea unei persoane înainte ca aceasta să îşi dea seama că a luat-o.
În 2011, Gabriel Kreiman de la Universitatea Harvard a măsurat individual activitatea neuronilor a 12 pacienţi cu epilepsie, folosind electrozi deja implantaţi în creierele acestora pentru a le identifica sursa atacurilor de apoplexie. Voluntarii au luat parte la experimentul „Libet”, în cadrul căruia aveau de apăsat un buton oricând doreau, fiind necesar să îşi amintească, cu ajutorul unui ceas, momentul exact al deciziei.
Kreiman a descoperit atunci că activitatea electrică din regiunea motorie suplimentară, implicată în mişcarea iniţială şi din cortexul cingulat anterior, care controlează atenţia şi motivaţia, apărea cu până la cinci secunde înainte ca un voluntar să devină conştient de decizia de a apăsa butonul.
Citiţi mai multe în materialul colegilor de la „Ştiinţă şi Tehnică”.