În comuna Malu Mare există o fântână care ar putea foarte bine să fie desemnată monument istoric. Ea a fost construită în cel de-al Doilea Război Mondial de elevi ai Liceului Militar din Chişinău, care au staţionat în zonă. De atunci, însă, nici o reparaţie nu a mai fost făcută, iar locuitorilor le pare rău de ea.
Fântâna, din care curge sănătate pură, după cum spun oamenii locului, poartă pe micile sale ziduri inscripţia „15 august 1944 - Refăcută de Liceul Militar din Chişinău“. Domnul Marin Florescu, un om foarte legat de cişmea, ne-a povestit că-l doare sufletul când îşi aminteşte cum era fântâna odată şi cum a ajuns acum. „Aici ne jucam când eram copii, şi s-a jucat şi primarul“, istoriseşte bărbatul de 70 de ani, care afirmă că a încercat de nenumărate ori să propună primarului o refacere a acestui loc plin de amintiri.
„Am încercat doi ani, l-am rugat şi pe domnul primar şi am fost refuzat, spunând că nu are bani. Mare lucru nu este de făcut şi i-am propus să meargă prin comună împreună cu mine, se strângem bani. A sărit ca ars şi a zis că el e primar, nu cerşetor“, povesteşte bărbatul. El este de părere că nu este respectată munca acelor tineri care au refăcut fântâna şi care „au contribuit la binele acestei comune. Sunt oameni care s-au străduit să facă ceva“. Lumea încă mai bea apă de la această cişmea. „Este cea mai bună apă din Malu Mare. Este deosebită. Vin multe persoane şi iau apă de aici, dar a ajuns într-o situaţie critică“, povesteşte un localnic din zonă.
„Am stabilit să reparăm cişmelele şi fântânile“
Primarul Alexandru Dicu, pe de altă parte, spune că nu i-a fost propus niciodată aşa ceva. În schimb, anunţă că „am vorbit în şedinţa de consiliu şi am stabilit să reparăm toate cişmelele şi fântânile de pe raza comunei, pentru că în viitorul apropiat vom externaliza serviciul de alimentare cu apă către Compania de Apă. Fânt