Universitățile din România sunt subfinanțate și se luptă să susțină costurile pentru educarea studențiilor aflați la buget. Rectorii celor mai mari cinci universități din România îi cer Ministerului Educației alocarea de fonduri, în funcție de performanțe. În prezent. statul acordă doar puțin peste 2.000 de lei pentru fiecare student, când, în realitate, costurile variază în 3.500 şi 6.000 de lei.
Universitățiile din România primesc prea puțini bani de la stat, iar această subfinanțare este vinovată, spun cei implicaţi, și pentru lipsa universitățiilor din topurile internaționale ale instituțiilor de învățământ din lume.
"Vrem să solicităm ministerului o repartizare a fondurilor alocate în funcţie de importanţa şi calitatea procesului educaţional şi de cercetare care are loc în universităţi. Altfel spus, în funcţie de calitate. Sunt încercări în acest sens. A doua coordonată sunt costurile per student, să avem o fundamentare clară, pentru a avea o idee clară cât costa ca un student să fie pregătit într-un program de licenţă, de master şi doctorat, ca pe baza acestui cost să se aloce fondurile respective", a declarat Pavel Năstase, rectorul Academiei de Studii Economice din București.
"Am vrea să stabilim clar cât reprezintă ponderea cheltuielilor pe student şi de jos să se meargă în stabilirea bugetului. Aşa am putea funcţiona, pentru că suntem, universităţile din România, completamente subfinanţate. Sunt universităţi acum în Top 500, din ţări vecine cu România, care au bigetări triple în raport cu noi. Aşa pot aspira să ajungă în aceste topuri", a completat Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
"În medie, pentru instruirea unui student în domeniul ştiinţelor umaniste costul anual e de 3.700 de lei. Costul era oarecum acoperit în 2007-2008, când finanţarea de bază minimală pe student echivalent era de circa 3.500 de