Căsniciile tind să devină scurte şi dese şi tot mai multe cupluri, indiferent de vârstă, aleg să trăiască ani buni în concubinaj * Nevastă sau amantă, soţ sau concubin, trebuie să-ţi cunoşti drepturile legale şi să lupţi pentru ele! „Căsătoria este o instituţie minunată, dar cine naiba vrea să trăiască într-o instituţie?”. „Căsnicia este o oală cu capac, în care găseşti mereu acelaşi fel de mâncare”. „Certificatul de căsătorie este actul de deces al dragostei”. Glume sau nu, afirmaţiile fac parte din realitatea în care trăim. O realitate în care căsniciile durează din ce în ce mai puţin ori sunt scurte şi dese şi în care tot mai multe cupluri, indiferent de vârstă, aleg să trăiască ani buni într-o uniune consensuală – concubinaj. Indiferent dacă relaţia lor este sau nu legalizată, cei doi au drepturi pe care trebuie să şi le cunoască!
Potrivit statisticilor, căsătoriile se încheie după vârsta de 30 de ani, şi uneori venirea pe lume a unui copil îi împinge pe cei doi viitori părinţi în faţa altarului. Şi în cadrul concubinajelor vin pe lume copii. De exemplu, în luna martie a acestui an, în Galaţi s-au născut, potrivit datelor comunicate de Primărie, 247 de copii, din care 178 au părinţii căsătoriţi, iar 69 au părinţii necăsătoriţi. Mai trist este că zece fete şi şapte băieţi nu au paternitatea asumată! Iar în trei cazuri, mamele nu au împlinit nici 20 de ani!
În schimb, potrivit Primăriei, în luna martie, la Oficiul de Stare Civilă Galaţi au fost înregistrate 85 de căsătorii, aproape dublu faţă de februarie. Cel mai tânăr mire are 20 de ani, iar cea mai tânără mireasă – 19, ambii fiind la prima căsătorie. La polul opus, cei mai vârstnici miri au 78 de ani (el) şi 74 (ea), fiind la a doua căsătorie. Media de vârstă a mirilor a fost de 32 de ani, iar a mireselor de 33 de ani. În vreme ce 67 dintre soţi sunt la prima căsnicie şi 18 la a doua, 55 de soţi