Cu Benitez, londonezii au prima şansă la trofeu. În 1998, au cucerit Cupa Cupelor şi Supercupa Europei cu talismanul Vialli. În 2012, Liga a fost a lor graţie unui alt italian: Di Matteo.
E supraponderal. E chelios. E urît de fani. E antipatic multor jucători albaştri. E criticat de ziarişti. I se spune "Spanish fat waiter". Totuşi, Rafa Benitez, "chelnerul spaniol gras", e un mare manager, iar la sfîrşit de primăvară, pe 15 mai, Chelsea poate cuceri Europa League la Amsterdam.
Se simte foarte bine pe continent şi are un as pe bancă. Surpriza interimarului. De fiecare dată cînd a avut un antrenor nou, obligatoriu străin, chemat de urgenţă în timpul sezonului să salveze echipa, Chelsea a realizat o performanţă continentală.
1997-1998
Cupa Cupelor direct din iarbă
Dăm timpul înapoi pe fast rewind şi punem stop în 1998, acum 15 ani. În februarie 1998, cînd Dan Petrescu încă sprinta neobosit pe Stamford Bridge, Ruud Gullit a fost demis cu al său sexy-football. Nu erau prea multe variante în acea iarnă, aşa că şefii l-au avansat pe Gianluca Vialli, transformat peste noapte în manager-jucător.
Dintr-o dată, londonezii, ce păreau în picaj, s-au redresat neaşteptat. Pe 13 mai, la Stockholm, a fost confirmarea lui Vialli: 1-0 în finala Cupei Cupelor, în faţa lui VfB Stuttgart. Pentru ca, trei luni mai tîrziu, pe 28 august, italianul să cucerească şi Supercupa Europei, la Monte Carlo. Cu acelaşi scor: 1-0, doar că adversara era Real Madrid, regina Ligii Campionilor.
33 de ani şi 308 zile avea Vialli pe 13 mai 1998, fiind la acea vreme cel mai tînăr antrenor care cîştigă o cupă europeană; ulterior, a fost depăşit de Villas-Boas (Porto)
5 trofee a cucerit Gianluca la Chelsea ca manager (Cupa Cupelor, Cupa Angliei, Cupa Ligii, Supercupa Angliei şi a Europei) pînă în toamna lui 2000, cînd a fost demis
2007-2008
Premieră, fi