Pentru oieri, Paștele reprezintă prilejul de a face bani buni de pe urma vânzării mieilor. Anul acesta, oierii câștigă și mai mult, vânzând mieii în două etape, întrucât ortodocșii sărbătoresc Sf. Paşti la o lună după catolici
Peste tot în țară, oile au fătat mai repede decât în alți ani, primii miei apărând încă din decembrie 2012. În cele trei luni, mieii au crescut, ajungând la 15 și chiar la 30 de kg, iar până la Paștele ortodocșilor, din 5 mai, vor fi și mai mari, atingând stadiul de mioare și berbecuți.
Deocamdată, prețul mieilor este cam același în toată țara, și anume, de circa 12 lei/kg, în viu. La carcasă, prețul oscilează în jurul a 20-22 de lei/kg. De exemplu, în piața Obor, din București, în ultimele zile carnea de miel s-a vândut cu 21-22 lei/kg. Aceleași prețuri erau și în Piața Domenii. „Cam acesta a fost prețul și anul trecut și cred că, până la Paște, va mai crește, dar nu mai mult de 24- 25 de lei/kg, cum s-a întâmplat și în 2012, în Săptămâna Mare“, ne-a declarat șeful halei de carne din Piața Obor.
„De peste 40 de zile, noi nu putem mulge oile, pentru că trebuie să sugă mieii, deci nu putem valorifica acest lapte, și asta este o pierdere importantă, care nu poate fi recuperată prin creșterea prețului“, spune Ion Dâncu, cioban din comuna Orlat, județul Sibiu.
Solicitări mari la export
Pentru oierii din sudul țării, care au avut vânzări mai mici de Paștele catolicilor, alternativa a constituit-o exportul. „Am vândut 700 de miei unei firme care i-a exportat în Iordania“, ne-a spus Ștefan Poenaru, din Fetești. El ne-a mărturisit că pentru piața internă nu a putut vinde, pentru că cei care vor să cumpere, de obicei, nu acceptă factura cu TVA. În privința prețului la care s-au vândut mieii în această zonă, înainte de Paștele catolicilor, Ștefan Poenaru ne-a spus că acesta a fost de 10-12 lei/kg, în viu. „Cred că în pre