Sărbătoarea Paştelui este pentru noi, pentru fiecare, alături de Crăciun, de o importanţă deosebită, deoarece fiecare familie se pregăteşte cu mult timp înainte, prin postul ţinut înaintea sărbătorii cu atâta evlavie.
La ortodoxi, oamenii în preajma sărbătorilor de Paşti se pregătesc prin "postul Paştelui" numit şi "Postul Cel Mare", care dureaza 48 de zile. Postul începe după "Duminica iertării" iar ultima săptămână din Postul Paştelui se numeşte "Săptămâna Patimilor" şi începe în duminica Floriilor, duminică în care se celebrează intrarea lui Iisus în Ierusalim. "Săptămâna Patimilor" comemorează prinderea lui Iisus, crucificarea şi moartea.
Suntem la finalul postului mare, se apropie săptămâna patimilor şi noi simţim o imensă recunoaştere pentru diviniate şi pentru tot binele cu care ne-a întâmpinat de-a lungul anilor. Mulţi bistriţeni vor merge să se spovedească precum este datina strămoşească, astfel îşi vor uşura sufletul şi trupul de gândurile rele şi indirect de boli.
Pentru mulţi dintre noi, Sărbătoarea Paştelui înseamnă curăţenia de primăvară, pe care o facem în locuinţele personale şi pe lângă case dar şi îngrijirea grădinilor, plantarea sau cultivarea ogoarelor.
Fiecare gospodină trebuie să aibă o casă curată şi aranjată, pentru a putea primii musafirii pe parcursul celor trei zile de sărbătoare.
Curăţenia de Paşte începe de la curăţirea sufletului şi a trupului prin post, rugăciune şi spovedanie, urmată de curăţenia făcută în locuinţe şi prin înprejurimi.
Perioada grea de iarnă a trecut iar oamenii încep să se îmbrace mai subţire şi încep plimbările pe jos în aer liber. Fiecare familie se îngrijeşte ca de Sfintele Sărbători Pascale, fiecare membru din familie să aibă haine noi, deoarece aşa este frumos ca de Paşte să ne înnoim din toate punctele de vedere sa fim cur