Cercetătorii au desoperit că sunetele sincronizate cu oscilaţiile creierului oamenilor care dorm le măresc nivelul de oscilaţie, astfel încât le îmbunătăţeşte memoria.
Oscilaţiile lente ale activităţii cerebrale, care au loc în timpul somnului profund, sunt foarte importante în procesul de memorie, informează DailyMail.co.uk.
Co-autorul Jan Born, de la Universitatea Tübingen din Germania, afirmă: “Frumuseţea stă în simplitatea cu care adaugi stimulare auditivă la intensităţi joase”.
“Această abordare este atât practică, cât şi etică, dacă ar fi să o comparăm, de exmplu, cu stimularea electrică. Astfel, devine o unealtă pentru clinici de a creşte ritmul somnului.”
Born şi colegii lui au efectuat teste pe 11 persoane în timp ce dormeau, moment în care au fost expuşi unor stimulenţi auditivi.
Când voluntarii au fost puşi să asculte sunete care erau în concordanţă cu ritmul de oscilaţie lent al creierului, aceştia au putut să îşi amintească mai bine asocieri de cuvinte pe care le-au învăţat cu o seară în urmă.
Stimularea care era în afara ritmului oscilaţiei creierului a fost ineficientă.
Jan Born explică:”Am prezentat un stimul acustic de fiecare dată când o oscilaţie lentă urma să vină, iar, în acest mod, am reuşit să fortificăm oscilaţia lentă, în aşa fel încât să arate o amplitudine mai mare şi pe perioade mai îndelungate de timp”.
Cercetătorii suspectează că această tehnică este folositoare şi pentru a îmbunătăţi calitatea somnului.