Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a explicat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, ca a optat pentru taierea alocatiei pentru stomatologie in conditiile in care fondurile sunt insuficiente si a ales sa le redirectioneze catre programe de sanatate mai importante. Ministrul a precizat ca este vorba despre o decizie politica si ca spera ca programul de stomatologie sa fie reluat dupa rectificarea bugetara, fiind semne ca va fi o rectificare pozitiva. "Nu suntem noi Dumnezeu, ca sa vorbesc foarte clar, si nu ne pretindem, dar uneori trebuie sa iei si decizii care te pun intr-o lumina nefavorabila. Trebuie sa ne-o asumam", a precizat seful de la Sanatate.
"Important e sa existe bani pentru ceea de oamenii au nevoie si din pacate aici nu sunt suficienti. Stim foarte bine, de exemplu, de 2-3 zile sunt comentarii multe pe faptul ca o parte din serviciile stomatologice care ar fi fost gratuite nu se mai dau. Sigur ca nu se mai dau. Avem 4 lei, din 4 lei trebuie sa dau 1 leu la stomatologie si 3 la cancer, dar la cancer am nevoie de 5. Intre a lasa un om sa moara ca nu ii dau medicamentul de cancer si a-i repara cuiva o carie, am optat, decizie politica, sa ii dau celui care are nevoie sa nu moara. Cel putin in acest moment", a declarat Nicolaescu.
Potrivit ministrului, "la rectificarea bugetara vom avea in vedere, daca se va intampla sa fie o rectificare pozitiva (...) atunci vom relua si acest program. Daca ai 3 lei, acei 3 lei trebuie sa ii imparti dupa ce e mai important. Nu suntem noi dumnezeu, ca sa vorbesc foarte clar, si nu ne pretindem, dar uneori trebuie sa iei si decizii care te pun intr-o lumina nefavorabila. Trebuie sa ne-o asumam".
Ca urmare a unei decizii a Ministerului Sanatatii (MS), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a sistat in aprilie alocarea fondurilor pentru asistenta medicala stomato