În condițiile în care cel puțin 80% dintre români au cel puțin o carie, renunțarea la finanțarea din asigurări a stomatologiei este un atentat la sănătate, acuză reprezentanții Colegiului Dentiștilor. Ei cer ministrului Sănătații să iasă public să anunțe decizia Sursa: EVZ
Eliminarea susţinerii din fondul public de asigurări a tratamentelor stomatologice va agrava starea de sănătate dentară, şi aşa precară, a românilor, au atenţionat public ieri reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti din România (CMD).
În condiţiile în care cel puţin 80% dintre români au cel puţin o carie, o astfel de decizie încalcă dreptul la ocrotirea sănătăţii, garantat de Constituţie. „Autorităţile nu au înţeles că nu noi avem nevoie de bani, ci pacienţii trebuie ajutaţi financiar”, a declarat preşedintele CMD, prof. dr. Ecaterina Ionescu.
De la 4% din buget la 0,2%
Anul trecut, mai aveau contract cu asigurările doar 18% dintre cabinetele dentare, aflate în special în zone defavorizate. „La începuturile sistemului de asigurări, stomatologia avea alocat 4% din buget, anul trecut am avut doar 0,2%, iar în acest an fondurile sunt zero. Anul trecut, au avut contract cu casele de asigurări aproape 2.800 de dentişti. Din banii primiţi, se făceau tratamente gratuite, în special persoanelor defavorizate sau copiilor”, potrivit CMD.
Oficialii MS au anunţat că au fost nevoiţi să renunţe la finanţarea stomatologiei pentru a oferi mai mulţi bani pentru oncologie. „Vom încerca, pe baza promisiunilor de rectificare bugetară pozitivă, să alocăm mai mulţi bani pentru programele din domeniul stomatologiei. Dacă nu vor fi bani suficienţi la rectificare, un program de prevenţie va fi desfăşurat în anul 2014”, susţine MS.
„Nu e responsabilitatea noastră să le spunem oamenilor că nu mai au gratuitate nici pentru copii. Cine a luat decizia politică să răspundă de agravarea stării d