Pe măsură ce aflu mai multe despre exploatările de gaze de şist din Pennsylvania mă întreb cum de a avansat un procedeu atât de riscant şi poluant într-o democrație. Am întâlnit oameni care au pierdut accesul la apă potabilă pe proprietățile lor şi depind acum de cisterna companiei de gaze, oameni ai căror copii se joacă lângă instalații radioactive sau lângă iazuri care au atâta metan încât pot să ardă. La cârma statului Pennsylvania, un guvernator republican care a primit donații substanțiale de la companiile de gaze şi care a garantat un mediu legislativ favorabil acestor companii.
În România, Remus Cernea este Preşedintele Partidului Verde, însă acum este membru PSD în Parlamentul României. Cernea protestează împotriva exploatării gazelor de şist însă la vârful partidului Ponta şi Dragnea fac declarații de susținere a exploatărilor.
Nu este uşor pentru un ecologist să ajungă la putere iar Remus Cernea susține că trebuie să aibă o abordare pragmatică. Când însă companiile de gaze de şist avansează cu ajutorul statului în procesul de a învinge comunitățile locale, Cernea a avansat săptămâna aceasta două proiecte de lege : ca Biserica Ortodoxă să nu mai primească bani de la stat şi ca parteneriatul civil între cuplurile homosexuale să fie recunoscut în România.
Dacă Remus Cernea vrea să fie pragmatic în abordarea sa în privința gazelor de şist cu siguranță are o problemă, pentru că nu poți să fii o minoritate în Parlament şi să ai pe agendă lupta cu o instituție în care au încredere 66% dintre români, legalizarea căsătoriilor gay şi în acelaşi timp lupta cu propriul partid în privința exploatării gazelor de şist.
Biserica Ortodoxă, aşa cum e ea, finanțată de stat, dornică de sedii impunătoare ca orice instituție, a demonstrat în ultima perioadă la nivel local că poate să scoată oamenii în stradă împotriva gazelor de şist şi că îşi afirmă