Rectorii principalelor universităţi din România susţin că finanţarea de la stat per student a scăzut simţitor în ultimii ani, de la 3.400 de lei în 2007-2008 la 2.180 de lei în prezent, în condiţiile în care costul mediu real, per student, în funcţie de domeniu, variază între 3.700 - 6.000 de lei / an. Reprezentanţii marilor universităţi cer alocări în funcţie de performanţele fiecărei instituţii în parte.
"Costurile per student diferă în fiecare domeniu. În domeniul ştiinţelor umaniste costul anual pentru instruirea unui student este în jurul a 3.704 lei. În perioada 2007-2008 acest cost era oarecum acoperit, finanţarea de bază minimală (din partea Ministerului Educaţiei, n.red.) fiind de aproximativ 3.400 de lei. În prezent este de 2.180 de lei", a precizat Vasile Işan, rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.
Conform lui în domeniul ştiinţelor exacte costul anual per student este de aproximativ 5.000 de lei, iar în cel al ştiinţelor naturii de circa 6.000 de lei. "Acestea sunt cuantumuri acoperitoare pentru toate elementele de cheltuieli. Ele sunt valabile pentru nivelul de licenţă, costurile cresc deja la masterat, spre exemplu", a specificat Vasile Işan.
Rectorii marilor universităţi din România, reuniţi la Cluj la consorţiul Universitaria, solicită ca finanţarea din partea statului, per student, să fie făcută, pe de o parte, în funcţie de costul mediu efectiv, iar pe de alta ţinând cont de performaneţele fiecărei instituţii în parte.
"Nu zic că excelăm pe toate domeniile, dar sunt domenii, precum cel al ştiinţelor economice, unde suntem pe locul 3 în România, în funcţiile de clasificările existente şi atunci să se ţină cont de acest lucru. Ştiu că sunt colegi care au contestat metodele de clasificare, dar acestea se pot îmbunătăţi", a arătat Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai.
Pe de altă parte, rectoru