Un studiu lansat de Banca Centrală Europeană, privind averea gospodăriilor din zona Euro, răstoarnă percepţia că Nordul este bogat şi Sudul sărac şi acreditează ideea că locuitorii din ţări precum Germania, Austria, Finlanda sau Olanda o duc mai rău decât cei din statele supraîndatorate precum Cipru, Italia sau Spania, dar îi susţin financiar pe aceştia. Gospodăriile Germaniei sunt printre cele mai sărace, pe hârtie, în timp ce cele din Cipru sunt pe locul doi ca bogăţie, în zona Euro, după cele din Luxemburg, conform studiului BCE.
Studiul a fost însă criticat dur de experţi, pentru că se bazează pe date vechi de trei ani şi pentru că foloseşte nişte indici nereprezentativi, precum procentul de deţinere în proprietate a locuinţelor, care în Germania este sub 50%, în timp ce în Spania ajunge la 83%.
Luxemburg conduce clasamentul cu aproape 400.000 de euro avere medie netă pe fiecare gospodărie. Locul doi este ocupat, în mod surprinzător, de Cipru, cu o avere medie netă de 267.000 de euro. La polul opus se află ţări precum Germania sau Austria, văzute ca motoare ale zonei Euro. Nemţii au o avere medie netă pe gospodărie de doar 51.000 de euro, în timp ce în Austria aceasta este de 76.000 de euro. În ţări precum Olanda sau Finlanda, această valoare a fost mai joasă decât în Germania. Pe de altă parte, în Grecia averea medie pe gospodărie a fost evaluată la 102.000 euro.
Valoarea acestui indice a fost stabilit de BCE adunând totalul bunurilor din fiecare gospodărie, adică imobilele aflate în proprietate, vehiculele şi depozitele bancare şi disponibilităţile la vedere. Din acest total s-a scăzut valoarea creditelor, ipotecilor, creditului pe card sau a altor forme de împrumut.
Sursa: Wall Street Journal
Cum ar sta gospodăriile din România în zona Euro
Dacă România ar fi făcut parte astăzi din zona Euro, s-ar fi situat proba