Râul Olt este unul dintre cele mai mari şi mai importante râuri din ţară. Are o lungime de aproape 615 kilometri, pe cursul său au fost amenajate peste 20 de lacuri de acumulare şi colectează aproximativ 80 de afluenţi, fapt care îi asigură o suprafaţă a bazinului de 24.050 kmp. Despre râul Olt s-au ţesut numeroase poveşti şi legende, dar ceea ce este cert este că numele său provine din limba latină.
Oltul este unul dintre cei mai importanţi afluenţi ai Dunării. Potrivit istoricilor, numele râului Olt provine din latinescul „Alutus” sau „Aluta”. Mai exact, în perioada dacică, râul era cunoscut sub denumirea daco-getica de “Alutus”, pentru ca, ulterior, sub ocupaţia romană, numele să i se adapteze în “Aluta”.
“De-a lungul văii Oltului, romanii au construit o linie de fortificaţii importante pentru acea vreme numită <
Râul Olt izvorăşte din munţii Hăşmaşu Mare, de pe versantul de S-SE din Carpaţii Orientali, la 1.280 metri altitudine. După ce străbate un sector montan de 20 de kilometric, cu o pantă medie de 25 %, acesta mai parcurge încă 595 km. până la vărsarea în Dunare, pe teritoriul localităţi