de Andra MARINESCU
andramarinescu@tribuna.ro
14 aprilie 2013 22:34
1 vizualizare
A-A+
O copilărie fără să audă glasul mamei şi poveţele bunicii, fără să asculte muzică şi, chiar, fără susurul apei. De asta par a fi avut parte copiii de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 2 din Sibiu, care au deficienţe de auz. Aici, între Biblioteca Judeţeană "Astra", Parcul "Astra" şi Prefectură, pe strada Andrei Şaguna, sunt 127 de elevi care, cu ajutorul necondiţionat al celor 42 de cadre didactice, reuşesc să evadeze din lumea neauzită şi să se integreze, în ritmuri lente, dar sigure, în societatea de zi cu zi, având în spate bagajul de cunoştinţe şi de abilităţi, necesar integrării în comunitate.
De la "Şcoală de Fete cu Internat" în 1885 şi "Şcoală cu Internat pentru Copiii cu Deficienţe de Auz" în 1954, la "Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 2", aşa cum este cunoscut astăzi. Aici, vin copii din mai multe judeţe ale ţării, ce provin din medii eterogene, respectiv din familii de intelectuali, muncitori, ţărani, familii organizate ori dezorganizate sau, cum sunt majoritatea, din familii cu posibilităţi materiale reduse. Astfel, Tulcea, Vâlcea, Olt, Covasna, Braşov, Hunedoara, Mureş, Alba, Botoşani, dar şi Sibiu, sunt doar câteva dintre zonele care s-au întâlnit în oraşul de pe Cibin, la Centrul care oferă şanse de recuperare pentru cei mici, care, cu vise şi planuri pentru viitor, păşesc de mână cu părinţii. Şi unii dintre ei rămân aici, la Internat, ocupând unul din cele 80 de locuri puse la dispoziţie de conducere, în timpul vacanţelor trebuind să părăsească, însă, căminul, întrucât instituţia funcţionează în regim de internat semestrial.
Coduri pentru fiecare
Copiii au toate condiţiile. De la mâncare şi grup sanitar la un personal care se îngrijeşte de bunăstarea lor. De asemenea, şi de