Un sat care avea cateva sute de locuitori in urma mai bine de 30 de ani, a mai ramas acum cu sapte case din care doar cinci locuite. Cel mai tanar locuitor are 66 de ani, iar cel mai in varsta 84 de ani. In cativa ani, satul va disparea deoarece nimeni nu mai este interesat sa locuiasca in aceasta localitate. Istoria locului spune ca Mihai Eminescu ar fi venit de mai multe ori in zona, la una din fiicele boierului Stamatopol. Pe terenul care a apartinut boierului Stamatopol a fost amenajat un parc in care este amplasata statuia lui Mihai Eminescu, admirata acum de cei sase locuitori.
Satul Mihai Eminescu a purtat pana in 1950 numele de Varnavoaia, de la numele boierului Varnav, cel care a avut mosia in aceasta zona. Dupa venirea comunistilor la putere, s-a decis schimbarea numelor mai multor sate. Astfel, Varnavoaia a devenit Mihai Eminescu iar Tomesti poarta acum numele de George Cosbuc.
„In 1950 satul Varnavoaia era in comuna Socrujeni. Primar era unul Strungaru Gheorghe. S-a straduit acela sa schimbe numele la sate. Aici era Varnavoaia. A zis: Asta e o boieroaica si trebuie schimbat numele”, ne-a povestit Gheorghe Cojocaru, cel mai batran locuitor al satului.
Eminescu a venit de multe ori pe aceste locuri
Oamenii locului stiu de la parintii si bunicii lor ca poetul Mihai Eminescu a venit de mai multe ori in satul care acum ii poarta numele. In acest sat a fost un boier pe nume Constantin Stamatopol. Acesta avea doua fete iar Mihai Eminescu a avut o relatie de prietenie cu una dintre fete. Oamenii spun ca poetul venea des in zona, in special vara. Cand s-a aflat ca Eminescu a fost prin satul Varnavoaia, autoritatile locale au schimbat denumirea localitatii iar in urma cu aproape zece ani s-a amenajat si un parc in care se afla statuia poetului.
„S-a constatat ca pe aici a fost Eminescu. Si a fost. De aceea i-au pus numele satulu