Anul trecut, A.B.A.D.L., instituţia care administrează plajele, a încasat peste opt milioane de lei din închirierea acestora, jumătate din sumă ajungând la bugetul de stat
Peste 8.000.000 de lei s-au încasat, anul trecut, în urma închirierii plajelor de pe litoralul românesc. Potrivit datelor existente în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (A.B.A.D.L.), aceasta este suma obţinută numai din închirierea a 80% din suprafaţa plajelor. În anul 2012 au fost închiriate 165 de sectoare de plajă de pe litoralul românesc, în toate staţiunile turistice, însemnând o suprafaţă de 1.182.297 de metri pătraţi. Valoarea minimă de închiriere a fost de 1,1 lei/mp/an, iar valoarea maximă a ajuns şi la 10,98 lei/mp/an, fără TVA. Reprezentanţii A.B.A.D.L. spun că, în urma închirierii sectoarelor de plajă de anul trecut, s-a obţinut suma de 8.200.000 de lei, fără T.V.A., dar din suma colectată 50% se repartizează, conform legii, către bugetul de stat.
În urma licitaţiilor a rămas neînchiriată o suprafaţă de aproximativ 20% din totalul suprafeţei de plajă turistică administrată de către A.B.A.D.L.
Cine va face curăţenie pe plaje?
În urmă cu câteva săptămâni, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a încheiat procedura de licitaţie pentru lucrările de curăţare, amenajare şi reabilitare a suprafeţelor de plajă pentru acest an. Potrivit anunţului de atribuire, s-au primit patru oferte, iar câştigătoare a fost aleasă cea cu preţul cel mai mic. De la o valoare estimată a contractului de 798.336,32 lei, fără T.V.A., s-a ajuns la 597.175,18 lei, sumă pentru care licitaţia a fost atribuită firmei constănţene SCIM S.A.
Potrivit caietului de licitaţie, lucrările vor fi executate pe trei tronsoane. Tronsonul I cuprinde plajele Mamaia şi Constanţa, tronsonul II Eforie Sud – Costineşti şi tronsonul III Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus