Vezi
Nutrionistii indeamna la prudenta si le recomanda crestinilor care tin in aceasta perioada post, sa isi diversifice alimentele pentru ca altfel isi vor da metabolismul peste cap. Consumul ridicat de alimente bogate in glucide este principalul pericol pentru sanatatea organismului, iar riscul ca la finalul postului sa acumuleze kilograme in plus este unul ridicat.
Chiar daca postul presupune renuntarea la alimentele de origine animala si lactate, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa se faca abuz de alimentele permise si nici sa nu ajunga in situatia ca persoana care tine post sa se infometeze. Excesul de paine, paste, dar chiar si legume crude poate sa aduca neplaceri, in acest caz moderatia fiind principala recomandare a nutritionistilor.
"In primul rand trebuie sa avem grija ca suntem predispusi sa mancam foarte multe paste, vegetale, pateuri, margarine, care nu intotdeauna sunt cele mai recomandate . In rest, putem absolut orice daca respectam ritmul, cantitatea, moderatie in toate, sa incercam sa condimentam la fel, cu masura", a declarat Luchiana Pruna, nutritionist.
Numarul meselor nu trebuie sa fie nici el afectat de perioada in care tinem post, insa este important nu doar ce alegem sa punem in farfurie, ci si modul in care ne preparam alimentele. Specialistii recomanda evitarea prepararii meselor cu alimente prajite , cele mai recomandate fiind legumele la cuptor sau cele preparate la aburi.
„E preferabil, si recomandarile noastre sunt ca de cate ori avem posibilitatea sa pregatim la gratar, la cuptor, inabusit, in abur sau chiar sa consumam crude alimentele sau legumele. Totusi, ca un sfat, poate ca le facem putin mai prietenoase daca macar putin le-am opari legumele si zarzavaturile De asemenea, trebuie sa tinem cont ca nu putem manca salatele doar in stare cruda pentru ca astfel ne agresam stomacul