"Aşa-zisa "Lista Magnitskii", pe care sunt incluse, deocamdată, doar 18 cetăţeni ruşi vizaţi de sancţiuni economice şi de interdicţia de a călători în Statele Unite, va fi extinsă" - susţine unul dintre autorii acestei legi americane, senatorul James McGovern. Administraţia Casei Albe i-a dat asigurări senatorului american că va continua anchetarea activităţii demnitarilor ruşi.
Lista, care a fost făcută publică vineri de autorităţile americane, rămâne deschisă şi din ea fac parte, în special, judecători, anchetatori şi procurori ruşi, care au fost direct implicaţi în 'dosarul Magnitskii'. Ei au ajuns pe această listă pentru presupusa lor implicare în decesul survenit în închisoare al juristului Serghei Magnitskii. Niciun înalt demnitar rus din Guvern sau din Administraţia prezidenţială nu este vizat de sancţiunile economice sau de interdicţia de a călători în SUA.
"Important este faptul că ‚Legea Magnitskii’ a intrat în vigoare şi că ea funcţionează" - susţine Ivan Cerkasov, fostul coleg al juristului rus Serghei Magnitskii, care a decedat în împrejurări suspecte, într-un penitenciar din Rusia. Ivan Cerkasov era partener de afaceri cu Serghei Magnitskii, în cadrul Fondului Hermitage Capital Management.
"Relaţiile ruso-americane traversează o perioadă destul de încercată", recunoaşte preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din cadrul Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus), Mihail Marghelov.
Moscova a promis un răspuns pe măsură. Şi-a respectat promisunea de a riposta în aceeaşi manieră ca autorităţile americane şi a dat publicităţii varianta sa a aşa-sizei "liste negre", care conţine numele a 18 cetăţeni americani vizaţi de sancţiuni economice şi de interdicţia de a călători în Federaţia Rusă, anunţ` Ministerul rus al Afacerilor Externe.
În opinia autorităţilor ruse, cei 18